HR | EN | IT | DE
Implantologija

Moderna stomatologija koja pacijentu pruža potpunu funkcionalnu i estetsku rehabilitaciju nezamisliva je bez implantologije, odnosno implantprotetike. Implantologija je grana stomatologije, odnosno kombinacija protetike i oralne kirurgije koja je počela svoj razvoj prije više od pedeset godina. Implantologija u zadnjih desetak godina ima nevjerojatan uzlet i najbrže se razvija.
Implantologija je stomatološka usluga kojom se nadomješta jedan ili više zubi implantatom.

DENTORIUM ordinacije nude usluge:

Živite život s implantatima
Gubitak zubi je česta pojava: 30% svjetske populacije pati od potpune bezubosti, a 80% populacije nedostaje barem jedan zub. Kako neki od tradicionalnih načina rekonstrukcije nedostajućih zuba podrazumijevaju brušenje preostalih zdravih zuba, tako je implantat često najoptimalnija terapija. Zubni implantati su nadomjesci od titana, biokompatibilnog materijala, koji se kirurški ugrađuju u čeljusnu kost da bi poslužili kao zamjena za prirodne korijene, odnosno kao nosači protetskog nadomjeska.Razmislite:

- Zašto brusiti zdrave zube da bi se načinio most, kada nedostajući zub možete nadomjestiti implantatom, bez diranja susjednih zuba?
- Zašto stalno strahovati od ispadanja proteze u društvu i na poslu, kada možete imati protezu čvrsto usidrenu na implantatima?
- Implantologija vam može vratiti izgubljeno samopouzdanje, osigurati pravilnu i kvalitetnu ishranu.
- Implantati vam vraćaju punu kvalitetu življenja i siguran osmijeh!

Kako implantati funkcioniraju?
Tijekom operacije implantat (titanijski cilindar) se usadi u čeljusnu kost. Sastoji se od dijela unutar čeljusne kosti i dijela koji viri van iz nje na koji se nanosi kruna, most ili odvojiva protetska nadoknada omogućavajući tako sigurnu i dugovječnu fiksaciju. Može se usporediti s stablom koje je svojim moćnim korijenom pričvršćeno za zemlju.

Jesu li implantati za svakoga?
Ne postoji dobna granica za ugradnju implantata. Ne preporučuju se u slučaju različitih bolesti kao uznapredovale osteporoze, nekontroliranog dijabetesa i nekih ozbiljnih kroničnih bolesti srca, bubrega, psihoza, itd.. U slučaju da je nedovoljno koštane mase moguće ju je obnoviti prije ugradnje implantata.

Hoće li terapija biti uspješna?
Kvaliteta implantata je u zadnjih 30 godina jako uznapredovala. Današnji implantati donose uspjeh u 98% slučajeva.

Zašto neki stomatolozi ne mogu postavljati implantate?
Implantologija je veoma specifična grana stomatologije. Da bi ju bilo moguće obavljati neophodno je educirati se i posjedovati posebnu opremu.

A bol?
Manje boli nego što se to očekuje. Generalno, postavljanje implantata je daleko manje agresivno nego vađenje zuba. Implantologija je vrsta kirurgije koja se obavlja uz posebne instrumente koji smanjuju nelagodu što je više moguće. Postavljanje implantata vrši se uz upotrebu lokalnog anestetika, tako da se ne osjeća bol tokom zahvata. Odmah nakon zahvata pacijent je slobodan ići kući. U slijedećih dva do tri dana otekline splasnu a ostaje samo lagani osjećaj nelagode. Nakon tog vremena oralna sluznica zacjeljuje.

Vremensko trajanje zahvata
Za pacijente je najzanimljivije da moderna implantologija sve češće pruža brza rješenja, što znači neposredno nakon implantacije, u istom danu ili u slijedećih nekoliko dana, ovisno o veličini protetskog rada, pacijent dobije fiksni odnosno mobilni protetski nadomjestak.

Jesu li moguće komplikacije?
Veoma rijetko kada su pripreme pažljivo odrađene. Moguće su infekcije u slučaju loše oralne higijene, odmah nakon zahvata ili kasnije. Moguće je da tijelo odbaci implantate, što je vrlo rijetka pojava. Uspjeh zahvata je kod pušača smanjen za 10% posto, kao rezultat toksičnog djelovanja nikotina i visoke temperature u ustima u fazi zacjeljivanja, kao i taloženja katrana i nedovoljne oralne higijene. Pojava slična parodontozi može se javiti i kod implantata te u tom slučaju govorimo o periimplantitisu, odnosno upali mekih pa onda i tvrdih tkiva oko implantata.


Redovite kontrole!
Jednom ili dva puta godišnje trebalo bi se podvrgnuti kontroli i rendgenskom snimanju. Stomatolog kontrolira implantat i okolnu kost, stanje mekih tkiva, oralnu higijenu, plak i abraziju suprastrukture. Pacijent dobiva tzv. Implant Passport, tj. knjižicu u koju se upisuju svi podaci o kirurškom zahvatu, vrsti implantata, nadogradnji i protetskom radu na implantatima, upisuju se datumi kontrola, eventualne promjene, itd.

Oralna higijena je jako bitna!
Na pacijentu je odgovornost za dugovječni uspjeh implantoprotetske terapije. Pažljiva i precizna oralna higijena ima prioritet jer nataloženi plak stvara kamenac, kamenac dovodi do upale i povlačenja zubnog mesa i kosti u kojoj implantat stoji , a sve vodi ka izlaganju implantata te u nekim slučajevima i do gubitka implantata. U Dentoriumu mi brinemo o oralnoj higijeni naših pacijenata: svakih šest mjeseci naše osoblje kontaktira naše pacijente kako bi ih podsjetili na redovitu kontrolu.

Keramičke krune i mostovi
Oštećenim zubima koji se ne mogu nadograditi ispunama, njihov prirodan izgled vraća se izradom krunica. Nedostaci na oštećenom zubu se nadoknađuju, zub se ispreparira i oblikuje, te se krunica postavlja. Metal keramička i potpuna keramička krunica su najbolje i najjednostavnije rješenje za nadoknadu izgubljene zubne supstance. Takve krunice zadovoljavaju estetiku, biokompatibilnost, artikulaciju, stabilnost i dugotrajnost. Keramika u potpunosti zadovoljava kriterij estetike, zadovoljava i što se tiče abrazivnosti, tzv. abrazivna keramika kojoj je stupanj abrazivnosti veći od prvobitne keramike, što zadovoljava u pogledu mastikacije jer je stupanj trošenja prirodnih zuba manji. Ukoliko je oštećenje zuba veliko, tada se u korijenski kanal postavlja kolčić koji nam omogućava nadogradnju nedostajućeg zubnog tkiva, tzv. zubnog bataljka, na koji se postavlja krunica.

Keramičke krunice-metal keramičke krunice i mostovi
Tradicionalna porculanska krunica s metalnom osnovom izgleda kao prirodan zub. Velike je čvrstoće i trajnosti. Estetski je prihvatljiva jer metal ne prosijava i nigdje se ne vidi.

Procera keramička krunica
Radi se o krunici prirodne ljepote i velike čvrstoće koja uz pomoć CAD/CAM tehnologije savršeno naliježe na pripremljeni zubni bataljak ili implantat. Baza od aluminij-oksida ili cirkona daje krunici izvanrednu čvrstoću, a kompjuterska izrada savršenu preciznost. Bezmetalna osnova daje prirodnu ljepotu u spoju s zubnim mesom, a specijalne vrste porculana izumljene za upotrebu na cirkonu ili aluminij čine Procera krunicu savršenstvom u modernoj fiksnoj protetici.

All-On-4 - Fiksni akrilatni most na 4 implantata
Radi se o akrilatnoj reduciranoj protezi napravljenog od istog materijala kao i konvencionalna mobilna akrilatna proteza ali sa značajnom razlikom utoliko što je posebnim načinom fiksirana za 4 implantata. Metoda nazvana "All-On-4" ili "Sve na 4" u mnogočemu je revolucionarna, a ono što je pacijentima najinteresantnije je to što je cijela procedura, uključujući inserciju implantata (kirurški dio) i postavljanje mosta (protetski dio) gotova u svega 4-6 sati.


Sva prava pridržana © Dentorium-malinska.hr 2013

Dentorium logo